//

Слънчева система

  HOME

   Нептун е най-външният газов гигант в слънчевата система. Четвърта по размери, трети по маса, последен по отдалеченост и носещ името на римския бог на морето,  Нептун  е открита не чрез наблюдения, а чрез математически изчисления.

   Поради отдалечеността си от Слънцето, Нептун получава много малко слънчева енергия и за това повърхностната температура на планетата е −218 °C. Тя обаче изглежда има вътрешен източник на топлина, който бавно с времето се разсейва в околното пространство. Поради това се наблюдават облаци. Освен това в атмосферата на Нептун бушуват и най-бързите ветрове в Слънчевата система — до 2000 км/ч, които вероятно се подхранват от потока топлина от вътрешността на Нептун.

   Вътрешната структура на планетата е подобна на тази на Уран. Тя вероятно има ядро с маса колкото Земята и съдържа разтопени скали и метали. Ядрото е обхванато от мантия, съдържаща вода, амоняк и метан, които са под огромно налягане и високи температури. Над мантията е външният слой, съдържащ основно газообразни водород,  хелий и метан. Прехода между слоевете е плавен: от газове в горните области до втечнени близо до  мантията. Синият цвят на Нептун се дължи основно на поглъщането на червения цвят от метана.

   Ядрото на планета създава магнитно поле, чиято магнитосфера е сходна с тази на Уран. Магнитното поле е под голям ъгъл спрямо оста на въртене на планетата (47°) и е отместено от геометричния й център поне на 13 500 км.

   Осми по ред и последен и най-малък от газовите гиганти в Слънчевата система, Нептун е тъмен и студен свят, който непрекъснато е обхванат от ураганни ветрове. Подобно на Юпитер, на Нептун също бушува гигантски атмосферен ураган, наречен "Голямото Тъмно Петно", чийто диаметър е съизмерим с размера на  Земята.
   Намираща се на 30
AU от Слънцето на планетата й са необходими 165 земни години, за да извърши едно пълно завъртане около Слънцето. За сметка на това Нептун се върти бързо около остта си – едно денонощие се равнява на 16 земни часа.

Публикувано във факти.бг:
   Първият човек, видял Нептун, е Галилей. В записките си той го отбелязва като звезда. Заслугата отива при математиците Юрбен Льоверие и Джон Коуч Адамс, които орбитата на неизвестната до тогава планета. През 1846 астрономът Йохан Гал действително открива Нептун. Много по-късно астрономическата общност поравно поделя заслугите на първооткриватели между Льоверие и Адамс.

   Най-големият от общо 13 спътника на Нептун е Тритон. Той се движи в регроградна орбита, което означава, че Нептун е привлякъл Тритон от друга област на Слънчевата система. Орбитата на Тритон е спираловидна и той бавно се приближава до Нептун. След милиарда години Тритон вероятно ще бъде толкова близо до Нептун, че ще е възможно да се разпадне в планетарен пръстен и да обогати сега съществуващите шест пръстена.

   Единствено апарата Вояджър 2 е посетил Нептун. Към момента няма нови изследователски мисии.

SunSystem
Sun Mercury Venus Earth Mars Asteroid belt Ceres Asteroid belt Jupiter Saturn Uranus Neptune Pluto Haumea Makemake Eris Kuipert belt, Oort cloud Outer space Outer space Outer space