//

Слънчева система

  HOME

   Хаумея е планета-джудже, обитаваща най-близката до Плутон област от пояса на Кайпер и един от най-бързо въртящите се обекти в Слънчевата система. Завърта се около оста си за четири часа и може да се каже, че по размер прилича на Плутон. Заедно с планетите джуджета Плутон и Ерида, Хаумея обикаля отвъд орбитата на Нептун, като за една пълна обиколка около Слънцето са й необходими 285 земни години.
   Открита през март 2003 г. от екип астрономи от обсерваторията Сиера Невада (Испания), планетата-джудже придобива името си две години по-късно и през 2005 г. Тя е кръстена на хавайската богиня на плодородието - Хаумея. По-късно са открити и нейните спътници: Хияка и Намака, които са кръстени на дъщерята на Хаумея – Хияка и на Намака, който е воден дух, също от хавайската митология.
   Хаумея е уникална измежду всички познати планети-джуджета, поради своята удълженост, бързата ротация, високата плътност и високото албедо. Предполага се, че всичко това е в резултат на гигантска колизия (космически сблъсак). Хаумея има повърхност изградена от кристалинен лед, сходна с тази на спътника на Плутон, Харон. Подобно на Луната, повърхността й е обсипана с метеоритни кратери, които са я бомбандирана в продължение на милиони години.
   Хаумея има среден радиус от 718 км, маса, която е 7 хилядни от земната и плътност три пъти по-голяма от тази на водата. Орбитата на Хаумея е като на класически обект от „пояса на Куйпер”. Тя обикаля около Слънцето на средно разстояние от 43 AU (1 AU е около 150 милиона км) или 6,5 милиарда км, като времето необходимо за това са 283 земни години. Орбитална й скрост е 4.5 км/с, а околоосното й въртене е в рамките на 3.9 земни часа.
   Планетата джудже е изградена от малко скалисто ядро и дебела ледена мантия. Издутините, покриващи повърхността й са изградени от скали, покрити с относително тънък слой лед. Повърхността на планетата е много студена, като средната температура е -223˚С!
   Хияка е с диаметър 310 км и е по-голямият и по-яркък от двата спътника, който обикаля около Хаумея в почти кръгова орбита за период от 49 земни дни. Повърхността на спътника е изцяло съставена от кристалинен лед. Намака е по-малкият и вътрешен сателит на Хаумея. Масата му е 10 пъти по малка от масата на Хияка. Обикаля около Хаумея по силно елиптична орбита за период от 18 земни дни.
 

SunSystem
Sun Mercury Venus Earth Mars Asteroid belt Ceres Asteroid belt Jupiter Saturn Uranus Neptune Pluto Haumea Makemake Eris Kuipert belt, Oort cloud Outer space Outer space Outer space