// ')">

Слънчева система

  HOME

   Сънчевата система стана по-голяма oткакто в последно време дефиницията за планета се промени и Плутон бе вкаран в семайството на планетите джудже, реещи се в далечните покрайнини на Слънчевата система. През 2014 г. официално в списъка на планетите джуджета влизе още една планета – 2014 UZ224 или Ерида(Eris). Тя се намира на около 13,7 милиарда километра от Слънцето,извършва една обиколка за 1100 години, а диаметърът й е около 530 км.
   Най-голямата планетата джудже Ерида е била открита с помощта на зловещо звучащия инструмент „Камера за тъмна енергия“ (DECam), предназначен за наблюдение на тъмната енергия, която кара Вселената да се разширява. Използвайки направените изображения за създаване на карта на тъмната енергия във Вселената, студенти в класа на проф. Дейвид Гардес от университета в Мичиган откриват нов космически обект и му дават като начало името 2014 UZ224 (2014 г.)
   Ерида (
Eris) е със среден диаметър от 230 км, има сезонна тънка атмосфера и време за околосно въртене от 203 дни. Средното разстояние от Слънцето до Ерида е около 70 AU
*. Планетата е толкова далече, че са й нужни 557 години за една пълна обиколка по орбитата си. Интересен факт е, че най-отдалечената точка от орбитата на Ерида се намира отвъд поясът на Кайпер! Когато Ерида е в далечните части от орбитата си, атмосферата й замръзва и буквално пада на повърхността. Това покритие отразява слънчевата светлина както навалял нов сняг. Предполага се, че температурата на повърхността варира между -217 oC и -243 oC. Когато Ерида се приближи до Слънцето след стотици години, тънката й атмосфера ще се разтопи, откривайки повърхност подобна на тази на Плутон.

   За сега е открит само един естествен спътник на Ерида и това е Дисномия. Спътникът има почти кръгла орбита с продължителност от 16 дни.

   Ерида е първият по-голям обект от Плутон, който е станал причина за дебат сред астрономите, довел до даването на ново определение за планета. Така Плутон, Ерида и всички други подобни обекти вече са класифицирани и са включени в голямото семейство на планетите джуджета.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* AU е Астронимическа Единица за разстояние, равняваща се на разстоянието между Слънцето и Земята, което е около 150 милиона километра.

SunSystem
Sun Mercury Venus Earth Mars Asteroid belt Ceres Asteroid belt Jupiter Saturn Uranus Neptune Pluto Haumea Makemake Eris Kuipert belt, Oort cloud Outer space Outer space Outer space